آزمون تنظیم هیجانات
معرفی
يكي از جنبه هاي مهم روانشناختي انسان، هيجانات مي باشد. تجارب هيجاني در زندگي روزمره، سلامت روانشناختي، فرايندهاي انگيزشي، پاسخدهي مناسب در برابرحوادث استرس زا و تحول اجتماعي نقش محوري داشته، بر كنش هاي مختلف افراد تأثير مي گذارد. هر چند هيجان ها مانند ترس، خشم و تنفر داراي پايه هاي زيستي هستند، ولي افراد قادر به تأثيرگذاري بر شدت، مدت و نوع تجارب هيجاني خود مي باشند. اين فرايند، تنظیم هیجانات (Emotion regulation) نامیده می شود.
تنظیم هیجانات شامل دامنه وسيعي از پاسخ هاي شناختي، رفتاري، هيجاني و فيزيولوژيك است كه به منظور بازبيني، ارزيابي و تعديل واكنش هاي هيجاني به كار گرفته مي شوند. يكي از متداولترين راهبردهای تنظيم هيجان، استفاده از فرايندهاي شناختي يا تنظیم شناختي هيجان مي باشد. تنظیم شناختي هيجان معادل مديريت شناختي اطلاعات برانگيزاننده هيجاني است.
پرسشنامه تنظیم شناختی هیجانات توسط گارنفسکی و همکاران در سال ۲۰۰۲ به منظور ارزیابی راهبردهاي شناختی که هر فرد بعد از تجربه رخدادهاي تهدید کننده یا استرس هاي زندگی به کار می برد، ابداع شده است.
جامعه هدف
نوجوانان و بزرگسالان
معیارهای مورد سنجش
این پرسشنامه دارای 36 سوال بوده و هدف آن سنجش ۹ خرده راهبرد شناختی تنظیم هیجانات (مقصر دانستن خود، مقصر دانستن دیگران، پذیرش رخداد، توجه مجدد برنامه ریزي براي چگونگی برخورد با رخداد، توجه مثبت مجدد به مسائل خوشایند به جاي تفکر درباره آن رخداد واقعی، نشخوار فکري، باز ارزیابی مثبت، رسیدن به یک دور نما (افکار مربوط به نسبی بودن آن رخداد در مقایسه با سایر رخدادها) و مصیبت بار تلقی کردن) است.
نحوه اجرای آزمون
پرسشنامه الکترونیکی زیر بر مبنای نسخه ترجمه شده پرسشنامه پرسشنامه تنظیم شناختی هیجانی گارنفسکی طراحی شده است و پاسخدهی به آن حدود 20 دقیقه زمان می برد. پرسشنامه را می توانید در رایانه شخصی و یا تلفن همراه هوشمند خود پاسخ دهید.
هر كس با وقايع منفي و ناخوشايند مواجهه مي شود و به شيوه خاص خود در برابر آن ها پاسخ مـي دهـد. پـس از مطالعـه هريـك از عبـارات زيـر مشخص فرماييد وقتي وقايع منفي يا ناخوشايندي را تجربه مي كنيد، اغلب درباره آن ها چگونه فكر مي كنيد؟
نحوه تحلیل
تحلیل این آزمون به صورت خودکار توسط سامانه انجام شده و بلافاصله پاسخ پرسشنامه به شما اعلام می گردد.
منبع:
Garnefski, N., & Kraaij, V. (2007). The cognitive emotion regulation questionnaire. European journal of psychological assessment, 23(3), 141-149.