آزمون هوش هیجانی
معرفی
هوش هیجانی مجموعه ای است از قابلیت ها، توانمندی ها و مهارت های غیر شناختی که توانایی فرد را برای موفقیت در انطباق با شرایط و فشارهای محیطی تحت تاثیر قرار می دهتد. هوش هیجانی یکی از مهمترین متغیرهـایی اسـت کـه نقـش عمـده ای در تبیـین عملکرد و موفقیت افراد در زمینه های مختلف دارد. هوش هیجانی مشخص می کند که ما تا چه اندازه در درک و ابراز خود، درک دیگران، برقراری ارتباط با آن ها و مقابله با نیازها و مشکلات زندگی روزمره به شیوه ای اثربخش عمل می کنیم.
پرسشنامه هوش هیجانی بار- اُن براي سنجش هوش هیجانی بر اساس مدل بار – اُن ساخته شده است.
جامعه هدف
بزرگسالان
معیارهای مورد سنجش
این آزمون برآوردی از میزان هوش هیجانی به صورت کلی و همچنین براوردی از ۱۵ مولفه هوش هیجانی شامل خودآگاهی هیجـانی، خودابرازگری، خودپنداشـت، خودشـکوفایی، اسـتقلال، همـدلی، مسـئولیت پـذیري، روابـط بـین فـردی، واقعیـت سنجی، انعطاف پـذیری، حـل مسـئله و مـدیریت عواطـف، مهار تکانه، خوش بینی و شادمانی فراهم می سازد.
نحوه اجرای آزمون
پرسشنامه الکترونیکی زیر بر مبنای هوش هیجانی بار-ان طراحی شده است و پاسخدهی به آن حدود 30 دقیقه زمان می برد. پرسشنامه را می توانید در رایانه شخصی و یا تلفن همراه هوشمند خود در رابطه با خود پاسخ دهید.
این پرسشنامه دارای جملههایی است که شما با پاسخ دادن به آنها، احساس، طرز فکر و نحوه رفتارتان را در موقعیتها و زمانهای مختلف توصیف میکنید. جملات پرسشنامه را بخوانيد و آن جمله هايی كه به بهترين شكل روحيات شما را توصيف ميكند را انتخاب نمایید. به جملات پاسخی دهید که واقعاً بیانگر حال شما است نه آن چیزی که دوست دارید باشید.
نحوه تحلیل
تحلیل این آزمون به صورت خودکار توسط سامانه انجام شده و بلافاصله پاسخ پرسشنامه به شما اعلام می گردد.
منبع:
Bar-On, R. (2004). The Bar-On Emotional Quotient Inventory (EQ-i): Rationale, description and psychometric properties. In G. Geher (Ed.), Measuring emotional intelligence: Common ground and controversy. Hauppauge, NY: Nova Science.
توضیحات تکمیلی
شما دسترسی لازم را به این آزمون ندارید. لطفاََ آزمون را خریداری نمایید.
نتیجه آزمون
پاسخ های شما به آزمون هوش هیجانی نشان دهنده هوش هیجانی متوسط در شما می باشد.
توصیه ها و پیشنهادات
این آزمون تنها جهت ارزیابی کلی هوش هیجانی شما استفاده می شود و نتایج آن به معنای وجود اختلال نیست. ارزیابی قطعی توسط روانپزشک متخصص در این زمینه با مصاحبه و ارزیابی بالینی انجام می شود. بنابراین با توجه به پاسخ آزمون غربالگری توصیه می شود جهت بررسی بیشتر و تشخیص قطعی با مصاحبه و ارزیابی بالینی حتما به یک روانپزشک متخصص در این زمینه مراجعه بفرمایید.
درباره هوش هیجانی و مولفه های آن
هوش هیجانی مجموعه ای است از قابلیت ها، توانمندی ها و مهارت های غیر شناختی که توانایی فرد را برای موفقیت در انطباق با شرایط و فشارهای محیطی تحت تاثیر قرار می دهتد. هوش هیجانی یکی از مهمترین متغیرهـایی اسـت کـه نقـش عمـده ای در تبیـین عملکرد و موفقیت افراد در زمینه های مختلف دارد. هوش هیجانی مشخص می کند که ما تا چه اندازه در درک و ابراز خود، درک دیگران، برقراری ارتباط با آن ها و مقابله با نیازها و مشکلات زندگی روزمره به شیوه ای اثربخش عمل می کنیم.
1- خودآگاهی هیجانی (Emotional Self Awareness): این عامل بهعنوان توانایی ما از آگاهی، شناسایی و درک احساساتمان تعریف شده است. در ابتدا و مهمتر از همه، خودآگاهی احساسی، توانایی تشخیص عواطف مختلف و تمایز میان آنها است. این مولفه نه تنها توانایی آگاهی از احساسات ما و تمایز میان آنهاست، بلکه توانایی درک این است که چرا ما اینگونه احساس میکنیم. خودآگاهی عاطفی، این است که بدانیم چه احساسی داریم و بدانیم چه چیزی باعث این احساسات میشود. 2- خودشکوفایی (Self-Actualization): این عامل بهعنوان توانایی ما برای تعیین اهداف شخصی و طی کردن مسیر برای دستیابی به آنها برای عملیاتی نمودن تواناییهای بالقوه مان تعریف شده است. اساساً خودشکوفایی، به میزان واقعی پتانسیل درونی ما مربوط میشود. تلاش برای تحقق بخشیدن به تواناییهای بالقوه شامل ایجاد فعالیتهای معنیدار و لذتبخش است. خودشکوفایی یک فرایند مداوم است که تلاش میکند تا به حداکثر توسعه مهارتها و استعدادهایمان برسیم. این کار صرفاً «عملکرد» نیست، بلکه «عملکرد در بالاترین سطح» است. علاوه بر این، هیجان در مورد علایق، انرژی و انگیزه ما برای ادامه آنهاست. این عامل، انرژی احساسیای را ایجاد میکند که به ما انگیزه میدهد تا بهترین کارمان را انجام دهیم. 3- عزتنفس (احترام به خود) (Self-regard): این عامل بهعنوان توانایی ما در خودشناسی، درک دقیق و پذیرش خود تعریف شده است. اینکه بهدقت نگاه خود را بررسی و ارزیابی کنیم، درنهایت منجر به پذیرش و احترام به خودمان میشود. در حقیقت عزتنفس، توانایی دوست داشتن خودمان، همانطور که هستیم با (تمام نقاط قوت و ضعفمان) است. این جنبه هوش هیجانی بهطور مستقیم با خودآگاهی ارتباط دارد که بر روی احساساتی از قبیل اعتمادبهنفس، امنیت، قدرت درونی و تکیه کردن بر خود بهصورت سالم و درست (بهجای وابستگی به دیگران) تأثیر میگذارد. در عین حال باید بدانیم خودخواهی با این احساسات مترادف نیست. احساس اطمینان از خودمان وابسته به عزتنفس پایه است که با یک احساس خوب شناختهشده از هویت ما بهعنوان یک فرد مرتبط است. 4- خودابرازگری (استدلال / بیان احساسات) (Assertiveness): این عامل بسیار مهمِ بهعنوان توانایی ما در بیان احساساتمان بهصورت مؤثر و سازنده است که بهطورکلی بر اساس خودآگاهی است. درواقع این عامل توانایی ابراز احساسات، باورها و افکار و همچنین توانایی ما برای دفاع از حقوقمان به شیوه غیر مخرب است. این عامل بر پایه اعتمادبهنفس، روراستی و جسارت است. جسور بودن و یا به عبارتی توانایی بیان احساسات، از سه عنصر کلیدی تشکیل شده است:- توانایی بیان احساساتمان در سطح عاطفی
- توانایی بیان باورها و عقایدمان در سطح شناختی
- توانایی دفاع از حقوقمان و عدم اجازه دادن به دیگران در آزار و یا سوءاستفاده از ما