مقدمه
بسیاری از مشکلات سلامت روان در کودکان و نوجوانان بر نحوه درک و پردازش احساسات تاثیر میگذارد. سه ناحیه اصلی مغز در پردازش احساسات نقش دارند: ناحیه جلو-پریتیال (FP) که در تفکر سطح بالا و توجه دخیل است، ناحیه پیشپیشانی-سینگولیت پشتی (mPFC/PCC) که بخشی از شبکه حالت پیشفرض (Default mode) است و در زمانی که به دنیای بیرون توجه نمیکنیم فعال است، و ناحیه زیرقشری-اینسولای پشتی (SPI) که به پردازش احساسات پایه و احساسات بدنی مرتبط است. هدف این مطالعه بررسی ارتباط فعالیت و اتصالات بین این نواحی مغزی با مشکلات مختلف سلامت روانی در جوانان است.
روش اجرا
در این مطالعه، 1221 جوان 8 تا 23 ساله از فیلادلفیا شرکت کردند. مشکلات سلامت روانی با استفاده از مصاحبهها شناسایی شدند که شامل هفت نوع مشکل مانند مشکلات توجه، اضطراب و افسردگی بود. در این مطالعه از fMRI برای ثبت فعالیت مغزی استفاده شد در حالی که شرکتکنندگان به چهرههای مختلف با احساسات گوناگون (خشم، ترس، غم، شادی و بیطرف) نگاه میکردند. تحلیلها شامل بررسی اتصالات عملکردی و فعالسازی مغزی بود. محدودیتهای این مطالعه شامل استفاده از تصاویر ثابت است که ممکن است نحوه شناخت احساسات در زندگی واقعی را به طور کامل نشان ندهد و نمونه مورد مطالعه ممکن است نماینده تمام جوانان نباشد.
نتایج و بحث
یافتههای کلیدی نشان دادند که جوانانی که افسردگی یا علائم روانپریشی منفی داشتند، در شناخت احساسات غم، ترس و خشم بهتر بودند. همچنین، کسانی که علائم مانیک داشتند به چهرههای ترسیده سریعتر واکنش نشان میدادند. فعالیت مغزی نشان داد که افسردگی با فعالیت بیشتر در ناحیه mPFC/PCC در هنگام پردازش احساسات مرتبط است. اتصالات عملکردی نشان داد که رفتارهای ناهنجار با اتصالات کمتر در ناحیه SPI و بین SPI و mPFC/PCC در هنگام پردازش خشم مرتبط بودند. این نتایج نشان میدهد که رفتارهای ناهنجار ممکن است با مشکلات در مدارهای مغزی مرتبط با تشخیص نشانههای احساسی مهم همراه باشند و افسردگی با فعالیت بیشتر در نواحی مغزی که معمولاً در حالت استراحت فعال هستند مرتبط باشد، که به نوعی تمایل به دید منفی در پردازش احساسات اشاره دارد. برای تحقیقات آینده توصیه میشود از محرکهای واقعیتر و دینامیکتر استفاده شود، تاثیر بلوغ بر پردازش احساسات در نظر گرفته شود و اندازهگیریهای تحریک احساسی نیز در مطالعات گنجانده شود.
منبع
-
Karl, V., Engen, H., Beck, D. et al. The role of functional emotion circuits in distinct dimensions of psychopathology in youth. Transl Psychiatry 14, 317 (2024).